Kadakamaitseline gurmeeäädikas

5,00

Kadakamaitseline gurmeeäädikas

 

Saaremaa koduaedadest pärit õunte täismahlast traditsioonilisel moel kääritatud kerge kadakamaitsega õunaäädikas koos kadakaoksakesega, maitseb hea salatikastmes või marinaadina, süldile.

Kui kasutada lusikatäis klaasi vee peale lahjendatult on hea antibakteriaalseks vahendiks ka näo puhastamiseks või juuste loputamiseks.

Koostisosad: õunaäädikas 4-6%´line , kadaka ekstrakt.

Ei sisalda säilitusaineid.
Käsitöötoode, mis on valmistatud kohalikust Saaremaisest toorainest.
Tootel on looduslik sade.

200ml

 

Retsept!!

Võta tomatimahla

Lisa törts (vastavalt enda soovile) kadakamaitselist gurmeeäädikat

Sega omavahel, lisa jää ja sellerivars, ning naud!

 

 

Pisut juttu kadakast

Hea lõhnaga ja tugevat kadakapuitu on osatud hinnata juba ammustest aegadest. Seetõttu läksid suuremad puud pidevalt tarbeks, peenem võsa sai aga rakkendust küttena. Et saada paremat ülevaadet, mis, kuidas ja mida kadakaga tehti saab ülevaate Ants Viirese raamatust “Puud ja inimesed”
Seal on juttu kõigist kadaka kasutusviisidest, alates lõhnavatest õllekappadest ja tugevatest odavartest kuni kadakasuitsu kui esiaegse desinfitseeriva ja desodoreeriva vahendini välja.

Nüüdisajal kasutatakse kadakamarju ka vürtsina. Meenutagem siin vaid nendega rohkem või vähem maitsestatud kuulsat viina – džinni. Kadakamarjad sisaldavad rohkesti suhkrut (mõnedel andmetel kuni 40% kuivkaalust), mis segus vängete eeterlike õlidega ei ole marjade söömisel nauditav. Teise maailmasõja ajal said saarte elanikud sakslastelt kadakamarjade eest vahetuskaubana suhkrut, mälestuste järgi üsna soodsalt. Milleks sakslased varutut pruukisid, ei ole täpselt teada, kuid voimalusi on mitmeid: kilost kadakamarjadest voib saada 30 g 60-protsendilist suhkrusiirupit voi 0,75 l veini voi 140 ml 60-kraadilist tõelist džinni, ravimitest ja vürtsist rääkimata.

Kadakamarjade kogumine saartel edeneb, nii Liviko, apteekide kui ka ekspordi tarbeks, isegi meie siin Ideafarmis oleme kadakat kasutanud paaris tootes, näiteks:
alkoholivaba naps angervaksast ja kadakast https://ideafarm.ee/tooted/alkoholivaba-naps-angervaksast-ja-kadakast-375ml
Kadaka shrubis https://ideafarm.ee/tooted/kadaka-shrub200ml ,
millest on ka olemas suurem pudel koos tatrameega https://ideafarm.ee/tooted/kadaka-shrub-tatrameega-500ml
ja muidugi ka meie kadakamaitseline gurmeeäädikas.

Samas on kadastike struktuur kiiresti muutumas. Kohati raiutakse piiritaha müügiks välja kõik suuremad kadakad, kohati kasvavad talongiajastul uuesti karja tarbeks puhastatud kadastikud taas kinni ja tuleva sajandi uurijad võivad ehk kadastikust välja lugeda, et 1990. aastate keskpaiku saadi tublit täiendust noorte kadakate näol: sööti jäänud põldudele tekkisid uued kadastikud.
Niisiis ei kao kadakas kui liik ka praeguse Eesti Vabariigi ajal kuhugi, ükskoik, kuidas me teda ka ei kasutaks.

Allikas: http://vana.loodusajakiri.ee/eesti_loodus/EL/vanaweb/9601/kadakas.html

Shopping Cart
Scroll to Top